19/05/2024

Atât PS5 cât și Xbox Series X au ajutat companiile Sony, respectiv Microsoft, să atingă vânzări record la lansare. Deși este clar că cele două reprezintă un hit printre consumatori, să găsești una dintre cele două în stoc devine din ce în ce mai dificil.

Se preconizează că ambele console vor avea disponibilitate mai mare în acest an, dar dacă nu știi încă pentru care dintre cele două să optezi, iată mai jos câteva diferențe care te-ar putea ajuta să te decizi:

Preț

PS5 și PS5 Digital Edition au fost lansate amândouă pe 12 noiembrie 2020, în SUA, Canada, Mexic, Australia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud, iar în 19 noiembrie pentru restul lumii. Ediția digitală poate fi găsită la un preț aproximativ de 2000 de lei, iar versiunea cu disc drive are un preț aproximativ de 2500 de lei. Din cauza stocului mic de unități, cele două console pot fi găsite și la prețuri duble pe numeroase site-uri.

Xbox Series X și Xbox Series S au fost lansate amândouă pe 10 noimebrie 2020. Pentru Xbox Series X, prețul poate fi de aproximativ 2350 de lei, iar pentru Xbox Series S, prețul poate fi de aproximativ 1450 de lei. Ca și Sony, și Microsoft a anunțat că stocurile pentru consolele sale sunt mici, iar aceasta va fi destul de greu de găsit, iar recent a recunoscut că Xbox Series X nu se va mai vinde până în iunie.

Specificații

În ceea ce privește specificațiile, atât Sony cât și Microsoft au făcut alegeri similare, dar sunt anumite diferențe între cele două console.

PS5 are un procesor AMD Ryzen din a treia generație, construit special. Acesta are 8 nuclee cu noua arhitectură Zen 2 și grafică Navi. CPU-ul rulează la 3.5 GHz. Vine cu 16 GB de memorie GDDR6 cu o lățime de bandă de 448 GB/s. PS5 suportă, de asemenea, rezoluții de până la 8K cu un refresh rate de 112 Hz care va oferi o mișcare foarte lină în timpul jocului, în special cu un display cu HDMI 2.1. Suportă și sunet 3D când se utilizează căști, cu ajutorul noului Tempest Engine, pentru audio mult mai realistic. Experiența poate fi comparată cu Dolby Atmos. PS5 vine cu o memorie SSD internă ce oferă până la 825 GB de memorie, ceea ce rezultă în timpi foarte scurți pentru încărcarea jocurilor. Cel mai interesant lucru la PS5 este, fără dar și poate, controller-ul DualSense. Untilizează feedback haptic, înlocuid tehnologia ruble a DualShock. DualSense îți oferă o experiență senzorială mult mai intensă și mai realistă. Partea negativă este că jocurile exlusive PS5 nu vor putea vi jucate cu vechea consolă.

Pe de-altă parte, Xbox Series X va funcționa cu toate controllerele, în toate jocurile. Xbox Series X folosește la bază același procesor AMD ca și PS5, făcându-l de două ori mai puternic față de Xbox One X. Și Xbox one suportă rezoluție 8K și refresh rate de 120 Hz, cu un ecran cu HDMI 2.1. De asemenea, Xbox Series X are 1TB NVMe SSD (ce poate fi extins cu un card de proprietate NVMe), și poate fi utilizat ca RAM virtual pentru a grăbi timpii de încărcare cu până la 40 de ori. Standard, Xbox Series X va veni cu 16 GB GDDR6, la fel ca și PS5. Accesoriile, în ceea ce privește Xbox Series X, sunt compatibile între generații, deci dacă deți deja un Xbox, nu va trebui să cheltui bani în plus.

Wikipedia – xbox

Per total, nu există diferențe foarte mari între cele două console, iar ca și performanță sunt chiar aproape identice. Diferența o reprezintă jocurile exclusive specifice fiecărei console și accesoriile.