25/04/2024

Pandemia de COVID-19 a schimbat atat vietile adultilor, cat si pe cele ale copiilor. De un an, omirea se confunta cu un inamic necunoscut, care a avut un impact semnificativ asupra stilului nostru de viata. 

Una dintre aceste modificari a inclus mutarea a numeroaselor activitati in mediul virtual. Acest lucru s-a petrecut si in cazului sistemelor de invatamant din intreaga lume, unde, mai mult de milioane de copii si adolescenti din intreaga lume sunt nevoiti sa invete de acasa, potrivit datelor furnizate de catre Organizatia Mondiala a Sanatii.

Orele in sir pe care elevii le petrec in fata ecranelor au un efect imedit asupra sanatatii functiei vizuale, in sensul ca, radiatiile calculatoarelor si ale smartphon-urilor produc o stare de oboseala oculara extrem de accentuata. Impactul pe termen lung va fi unul simtitor si imediat, in sensul ca mumarul copiilor de varsta scolara care vor utiliza ochelari de vedere sau o pereche de lentile de contact zilnice sau nu, va creste simtitor.

Asa cum sustin medicii oftalmologi, printre efectele adverse la care sunt expusi copiii care utilizeaza frecvent ecranele amintesc:

  • reducerea comunicarii cu cei din jur
  • slaba dezvoltare a vocabularului, a aptitudinilor motorii
  • simptome de tip ADHD
  • contactul vizual redus
  • scaderea atentiei
  • lipsa creativitatii
  • anxietate
  • depresie
  • cresterea in greutate
  • lipsa somnului
  • expunerea la informatii daunatoare
  • dureri de spate
  • performanta scazuta la scoala
  • plus o serie de probleme oftalmologice cauzate de lumina albastra.

Cantitatea de lumina albastra emisa de ecrane reprezinta doar o fractiune din cantitatea emisa de catre soare, insa durata petrecuta in fata gadget-urilor si distanta de privire cauzeaza patologiile specifice luminii albastre.

Printre problemele legate de expunerea la lumina albastra se numara:

  • sindromul ochiului uscat
  • oboseala oculara
  • vederea incetosata
  • cresterea riscului de progresie a miopiei
  • aparitia unor modificari in retina asemanatoare cu degenerescenta maculara (o patologie care poate duce la orbire) si instalarea mai rapida a cataractei, potrivit opiniei expertilor medicali.

In alta ordine de idei, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda limitarea timpului petrecut I fata calculatorului. In cazul copiilor de varsta scolara, durata expunerii la ecrane nu ar trebui sa depaseasca 2-3 ore zilnic, in special pentru cei din clasele primare si gimnaziu. Liceenii au o libertate mai mare, din considerentul de ochii lor si functia vizuala sunt mai dezvoltate.

Printre problemele de vedere asociate oboselii oculare se numara:

– vederea incetosata

– sindromul de ochi uscat

– astenopatia

-probleme cauzate de lumina albastra

Cum iti protejezi ochii?

Daca te afli in pragul sustinerii unor examene importante din viata de elev, cum ar fi cel de bacalaureat sau evaluare nationala, este esential sa protejezi ochii si sa previi oboseala oculara. Ai la dispozitie trucuri usor accesibile, dar si posibilitatea de a purta ochelari de vedere sau un set de lentile de contact zilnice Acuvue Oasys, care asigura o hidratare suplimentara ochilor.

Solutii de urgenta pentru ochii obositi

Esti elev in clasa a VIII-a sau in clasa a XII-a si astepti cu nerabdare sa termini scoala? Obisnuiesti sa inveti pana noaptea tarziu? Ei bine, stii deja ce inseamna sa te confrunti cu problema oboselii oculare, mai ales daca suferi de sensibilitate oculara. In acest caz, apelarea la o solutie de urgenta te-ar scapa de chinul durerilor insuportabile de cap care iti dau batai de cap si nu te inlata sa inveti lectia pe care trebuie sa o pregatesti.

In caz de oboseala si disconfort ocular, cel mai indicat este sa intrerupi, timp de zece minute, orice activitate ce solicita ochii, sa iti masezi usor ochii, eventual sa folosesti picaturi cu lacrimi artificiale, care ajuta la lubrifierea suprafetei oculare.  

Exercitii pentru sanatatea ochilor

Pentru a preveni oboseala si a te mentine sanatatea ochilor, este indicat ca, dupa 20 de minute de lucru, sa muti privirea catre un obiect indepartat (sase metri) timp de 20 de secunde.

Astfel, muschii oculari responsabili de acomodare se relaxeaza si starea de oboseala este inlaturata.

De asemenea, este important sa clipim frecvent, pentru a elimina senzatia de ochi uscati, amplificata de lucrul la calculator.

Alege o pereche de lentile de contact cu filtru UV

Cea mai frecventa greseala in alegerea perechii de lentile de contact potrivite consta  in achizitionarea lor fara protectie UV, doar din motive de moda.

Lentilele de contact fara filtru protector UV blocheaza o parte din lumina, iar in aceste conditii pupila se dilata. Ele fac mai mult rau decat bine daca ai ochi sensibili, deoarece in ochi va patrunde o cantitate mai mare de radiatii UV.

Un set de lentile din gama Acuvue ofera o protectie contra radiatiilor UVA de pana la 98% si impotriva radiatiilor UVB de pana la 86%.

Ajusteaza distanta fata de dispozitivele electronice sau fata de carte

Prevenirea degradarii functiei vizuale se poate realiza prin ajustarea distantei fata de cartea sau fata de calculator, laptop sau smartphone. Fixeaza, asadar, distanta fata de calculator la 60-70 cm, fata de laptop la 50cm si fata de tableta la 35-40 cm. Cartea se recomanda a fi pozitionata la o distanta de 30-40 cm fata de ochi.

Invata sistematic si nu suprasolicita ochii

Atunci cand te pregatesti pentru examene, solutia eficienta ar fi sa eviti sa stai foarte mult timp cu ochii in carte sau in calculator. Mai bine dedici studiului pentru examen 1 ora zilnic, decat sa petreci, dintr-o data, 6-7 ore.

In concluzie, chiar daca ne-am digitalizat odata cu pandemia de COVID-19, nu trebuie sa devenim tributari tehnologiei. Din contra, este nevoie sa apelam cu inteligenta maxima la tehnologie, astfel incat sa mentinem sanatatea ochilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *