18/05/2024

În comerț, oferta de jucării este atât de mare și de variată încât e dificil să te decizi ce jucării copii să cumperi sau care sunt cele mai potrivite. Ce anume trebuie avut în vedere la cumpărarea de jucării? Următoarele sfaturi te pot ajuta să iei cele mai bune decizii cu privire la copiii tăi:

Jucării copii 0-6 luni:

Copilul are nevoie de jucării care să-l ajute să-și descopere corpul și să distingă diferite texturi, forme și culori. Zornăitoarele, telefoanele mobile de jucărie, animăluțele de gumă, jucăriile pentru dentiție, covoarele cu activități etc.

Jucării copii 7-12 luni:

Bebelușul începe a explora obiecte și a recunoaște voci. E timpul pentru mingiuțe, jucării din materiale textile, jucării cu sunete, jucării tip Hopa-Mitică, premergătoare, balansoare etc.

Jucării copii 13-18 luni:

Copiii de la această vârstă deja merg în picioare și recunosc proprietățile obiectelor. Cuburile de jucărie, tricicletele și mașinuțele de jucărie sunt ideale pentru aceștia.

Jucării copii 19-24 luni:

Copilul deja vorbește și înțelege, începe să descopere mediul înconjurător. Mașinile, bicicletele, tablele de desenat, acuarelele, instrumentele muzicale, păpușile și animalele de pluș sunt jucării perfecte pentru această vârstă.

Jucării copii 2-3 ani:

Copiii încep să simtă curiozitate pentru nume și imită scene familiare. Tricicletele, lopățicile, puzzle-urile, telefoanele și păpușile sunt tot mai atractive pentru această vârstă.

Jucării copii 3-5 ani:

Copilul este la vârsta întrebărilor, învață cântece și se joacă cu alți copii. Bicicletele, tablele de desenat, magnetofoanele, poveștile, marionetele și păpușile cu articulații sunt jucării perfecte la această vârstă.

Jucării copii 5-8 ani:

Copilul știe să adune și să scadă, să citească și să scrie. Patinele, mașinile teleghidate, jocurile manuale, de întrebări și răspunsuri și de experimente sunt perfecte pentru el acum.

Jucării copii 9-11 ani:

Copiii sunt interesați de activități mai complicate. Echipamente și accesorii sportive, jocuri de strategie și inteligență, audivizuale și jocurile electronice li se par fascinante acum.

Jucării copii peste 12 ani:

Încet-încet, dispare cheful de joacă și copiii își construiesc propria identitate. Cărțile, muzica și jocurile video câștigă teren.

Sfaturi în alegerea de jucării copii:

1. Jucăria trebuie să fie dorită de copil și nu să îi fie impusă.

2. Jucăriile trebuie să fie cât mai sigure. Să fie confecționate din materiale care nu se fragmentează, nu se rup și nu taie. Culorile trebuie să fie solide și non-toxice. Cu cât mai mic este copilul, cu atât mai mare trebuie să fie jucăria.

3. Trebuie să cumpărăm jucării copii adecvate vârstei lor, cu scopul final de a le dezvolta gândirea și imaginația.

4. Trebuie să ținem cont și de personalitatea celor mici: un copil retras are nevoie de jocuri de socializare, cu mai mulți jucători, un copil hiperactiv ar trebui stimulat cu jocuri care necesită concentrare și atenție etc.

5. Jucării cât mai simple. Asta va crește numărul de utilizări posibile, dezvoltându-i copilului fantezia și capacitatea simbolică.

6. Nu cumpăra jucării care să satisfacă doar capricii de moment ale celor mici.

7. În general, jucăriile nu trebuie utilizate pentru a premia sau pedepsi un copil.

8. Trebuie să ținem cont mereu că excesul de jucării ucide fantezia și provoacă plictiseală. Copiii trebuie să ceară înainte de toate o jucărie.

9. Ar fi recomandabil să instruim rudele și prietenii să nu le dăruiască celor mici jucării cu orice motiv și cu orice ocazie.

10. Cele mai bune jucării copii nu sunt obligatoriu cele mai scumpe. Jucariile modeleaza dezvoltarea celor mici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *