12/11/2024

În plus față de garantarea distracției, joaca are multiple beneficii, deoarece permite dezvoltarea unor abilități precum limbajul, creativitatea, cunoașterea emoțiilor, interacțiunea cu alți copii, desfășurarea de activități fizice… Până la urmă, oricât de paradoxal pare, joaca e mai mult decât o joacă!

Pentru că departe de a fi un simplu hobby pentru a te deconecta și a te distra după școală sau după ce îți faci temele, orele de joacă promovează și dezvoltarea. Iar beneficiile acestei activități nu sunt puține:

îți îmbunătățește abilitățile cognitive

permite progresul limbajului

interacțiunea cu ceilalți

imită acțiuni sau roluri

desfășoară activitate fizică

te ajută să-și cunoști emoțiile …

Un copil care se joacă este un copil mai creativ.

Și orice tip de jucărie e bun? Nu, dar dintr-un motiv simplu: în funcție de vârstă, nevoile noastre pot varia. Nici nu vrem ca micuțul nostru să se plictisească și să arunce totul, așa că părinții joacă un rol important în a le oferi „instrumentele” potrivite. De exemplu, în primele șase luni de viață copilul va avea nevoie de jucării care să-l ajute să se descopere pe sine, dar și să distingă forme, culori, texturi… Zornăitoarele sau jucăriile pentru pătuț sunt probabil cele mai recurente opțiuni. Înainte de prima sa aniversare, jucăriile de pluș sau jucăriile cu sunete pot începe să fie introduse, astfel încât să înceapă să interacționeze.

Jucării copii gasiti pe emag, comenzile online fiind la mare cautare!

Copiii vor continua să ardă etape și, în următoarea jumătate de an, când vor învăța deja să meargă, putem alege să introducem premergătoarele și mergătoarele care îi ajută să continue să facă pași înainte. După ce copilul va pronunța primele cuvinte, va trebui să recurgem din nou la jucării legate direct de dezvoltarea acestor abilități. De exemplu, păpușile îi vor face mai ușor să înceapă să-și creeze povești în cap. Și de aici catalogul continuă să se extindă cu alte elemente care îi activează creierul, cum ar fi puzzle-uri, centre de activități, instrumente muzicale, cuburi…

În acest din urmă caz, jocurile propuse contribuie la îmbunătățirea coordonării mână-ochi, dar și la diferențierea corectă a culorilor, formelor și chiar a raționamentului pentru a rezolva acele probleme cu care se confruntă. Un moment în care, pentru a găsi cheia, ei reflectă asupra diferitelor opțiuni și aici intervine concentrarea care va fi vitală pentru viitorul lor. Și, bineînțeles, să vorbim despre jocuri fără să menționăm clasicele „de-a mama și de-a tata”, „doctorul sau asistenta” sau „joaca de-a polițistul” nu ar avea sens. La fel ca în cazul păpușilor, aici se lucrează imaginația și creativitatea, dar și dezvoltarea limbajului și a expresiei verbale, precum și învățarea relației cu alți oameni.

Jucării emag.ro

Mențiune specială merită capitolul despre sănătate. Ceva la fel de simplu ca o minge poate fi marele aliat pentru copii pentru a practica un sport. Jocuri lungi în parc pentru a înscrie un gol împotriva sedentarismului și a câștiga meciul împotriva obezității infantile, care ascunde mai mult decât ne imaginăm. Practic 14% din populația de copii și tineri suferă de obezitate, iar alți 12,4% sunt supraponderali, astfel încât menținerea corpului activ este crucială. Bicicletele, corzile pentru sărituri, șotronul se adaugă, de asemenea, la ofertă.

Fii atent cu tehnologia

Mai există un alt rival cu care trebuie să ne confruntăm. În acest caz, are legătură cu tehnologia. Unii părinți apelează la dispozitive cu ecrane pentru ca copiii lor să se joace fără a-i deranja. Introducerea în lumea digitală trebuie să fie progresivă. Și cu atât mai mult, ținând cont că, dacă trecem la ecrane prea repede, micuțului nostru îi va lua mai mult timp pentru a dezvolta toate domeniile pe care le-am menționat mai sus.

Prima etapă este cea mai importantă, cea care are loc de la naștere până la doi ani. Aici, fără tablete, fără telefoane mobile. Este timpul ca cei mici să se descopere pe ei înșiși. De la doi ani și până la vârsta de patru ani, utilizarea trebuie să fie foarte sporadică, niciodată mai mare de o oră pe zi. Și, în plus, ar trebui să joace doar jocuri adecvate vârstei și însoțiți de un adult. La cei mai mari de 5 ani nu este recomandat să petreacă mai mult de două ore pe zi în fața unui ecran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *