26/12/2024

De ce dorești să construiești propriul calculator? Răspunsurile sunt foarte variate.

Dacă puterea unui laptop nu te mulțumește și dacă oricum nu ai nevoie să fii mobil, dacă vrei o diagonală mare a ecranului, dacă ofertele unităților desktop nu te mulțumesc sau dacă vrei să ai un sentiment de împlinire, atunci asamblarea propriului calculator este soluția pe care o cauți.

Așa că îți trebuie un punct de pornire. Dacă nu ai mai făcut acest lucru până acum, următoarele sfaturi te vor ajuta să pornești cu dreptul. Iar dreptul este o placă de bază potrivită.

Atunci când spui “plăci de bază”, elementul sexy al procesoarelor și al plăcilor video este de negăsit. Acesta apare doar pentru împătimiții asamblării propriilor calculatoare. Placa de bază este elementul care susține întreaga configurație a sistemului pe care îl construiești. Pe aceasta se regăsesc atât procesorul, cât și placa video, memoria RAM, unitatea de stocare, și elemente suplimentare precum plăci audio sau plăci WiFi.

Toate aceste elemente devin mult mai importante dacă ești dedicat menținerii calculatorului tău la zi. Cum acest lucru se poate numai cu înlocuirea componentelor, alegerea unei plăci de bază compatibilă cu multe componente este vitală. Este ceea ce englezi numesc “future proof”.

Din fericire, multe plăci de bază oferă o gamă extrem de largă de compatibilitate cu componentele ce alcătuiesc un calculator. Și mai bine pentru tine este faptul că poți porni de la prețuri foarte mici pentru plăci de bază capabile.

Un lucru pe care ți-l recomand este să accesezi secțiunea de Resigilate placi de baza a magazinelor online precum eMAG. De cele mai multe ori, vei găsi produse care au fost returnate după nicio zi de utilizare. Vei remarca faptul că unele dintre ele doar au fost scoase din cutie.

Am lăsat două elemente ale calculatorului la final, întrucât acestea merită o secțiune separată. Primul dintre ele este sursa, unde vorba părintească “lasă, să fie” e foarte sănătoasă în această situație. Furtunile de pe timpul verii pot da mari bătăi de cap utilizatorilor din zone în care fluctuațiile de curent sunt frecvente, așa că o sursă capabilă e necesară.

Al doilea element este carcasa. Nu îți vom da sfaturi legate de formă și design, însă atragem atenția asupra compatibilității așezării conectorilor, mai ales în dreptul slot-ului destinat plăcii video. Asigură-te că vei avea acces la toate port-urile plăcii video, iar dacă o carcasă te împiedică să faci acest lucru, returneaz-o. Nu contează cât de bine arată, îți va da mari bătăi de cap.

Placa de bază este liantul tuturor componentelor din viitoarea ta unitate centrală. Este componenta ce îți va permite să faci upgrade-uri în momentul în care programul și jocurile din viitor vor solicita și mai multe resurse. De aceea, îți recomandăm să alegi din oferta de plăci de bază acel model care reprezintă echilibrul perfect dintre modularitate, compatibilitate cu componentele din viitor și, nu în ultimul rând, bugetul de care dispui. Poți opta pentru alte componente mai ieftine, pe care să le schimbi ulterior. Nu poți schimba o placă de bază fără să nu schimbi și alte componente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *