17/07/2024

Tabletele și telefoanele inteligente sunt gadget-uri minunate pentru a ține copiii ocupați și liniștiți, în special pentru părinții care au multe lucruri urgente de făcut. Ele pot fi, de asemenea, un instrument de mită. Părinții le folosesc pentru a face copiii să stea cuminți. Dar există și experți în educație parentală care spun că tabletele, dar și folosirea lor ca instrument de șantaj pot avea efecte negative.

Unii părinți și psihologi spun că timpul petrecut în fața unui ecran de către copii sub 3 ani poate avea un efect negativ asupra creierului lor în dezvoltare.

TABLETE COPII – comenzi eMAG, online.

Iată avantajele și dezavantajele de a permite copilului să se joace cu dispozitive touchscreen:

Efectele negative

În primii ani ai copilului, creierul său se dezvoltă rapid, iar copiii foarte mici învață cel mai bine interacționând cu oamenii, nu cu ecrane. Stând cu capul în jos și neavând contact vizual cu oamenii ar putea fi dăunător pentru dezvoltarea creierului lor.

Ecranele distrag atenția celor de un an sau doi ani de la a interacționa cu părinții, frații și ceilalți copii. Acest lucru poate afecta limbajul și dezvoltarea socială și emoțională. Poate afecta dezvoltarea copiilor în ceea ce privește cunoștințele, empatia, modurile de cunoaștere și conectarea cu ceilalți.

De asemenea, copiii mici trebuie să fie activi fizic. Ei ar trebui să exploreze în mod activ mediul, și nu să fie sedentari.

Bebelușii și copii mici învață mai bine cu materialele pe care le pot atinge, comparativ cu ceea ce văd pe ecran. Explorarea conceptelor în trei dimensiuni este mai bună decât în două dimensiuni pentru dezvoltarea cognitivă.

Studiile sugerează că, dacă părinții le-au citit copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani prin cărți electronice, aceștia au avut o înțelegere mai mică a lecturii comparativ cu cărțile fizice.

Medicii sunt preocupați de faptul că supraexpunerea la ecran are un impact asupra atenției și concentrării, precum și asupra controlului apetitului.

Efectele pozitive

Unele studii și experți pun la îndoială deja convingerea populară că nu ar trebui să li se permită copiilor mici să folosească orice touch-screen din cauza beneficiilor lor.

Printre acestea, ar fi faptul că cei mici dezvoltă o aptitudine pentru tehnologie, care este o abilitate importantă chiar și acum, dar mai mult în viitor. Tehnologia va face parte din învățarea școlară. Copilul va fi astfel mai motivat si mai interesat de dezvoltarea personala (si profesionala). De asemenea, noi, profesorii, trebuie sa fim in continua dezvoltare pentru a tine pasul cu tehnologia!

TABLETE COPII si telefoane inteligente

Tabletele și telefoanele inteligente oferă o oportunitate pentru copil să învețe și să-și stimuleze mintea într-un mod distractiv.

Folosite într-o manieră calitativă, ecranele pot fi de fapt utilizate pentru a promova dezvoltarea cognitivă și socială a copiilor. Calitatea înseamnă implicarea copilului în utilizarea ecranului, vizionarea și discutarea despre ceea ce vede sau face.

Tabletele și smartphone-urile sunt, de asemenea, instrumente importante pentru comunicarea pe care o realizează copilul. Pentru adolescenți, comunicarea prin intermediul ecranului pentru a forma relații online este o parte importantă a dezvoltării ca adolescent.

Vedeti ce spun si pshihologii despre notiunile tot mai dificile predate la varste mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *