16/07/2024

Model mesaj text descriptiv

Mesajul textului reprezinta o suma a ideilor, trairilor, emotiilor transmise de autor cu ajutorul descrierii, ca tipar textul predominat.

Opera….. (titlul) de…..(nume autor) este o creatie epica descriptiva ce abordeaza tema….. (vei preciza tema). Mesajul textului se afla in stransa legatura cu tema acestuia si sensibilizeaza cititorul prin……. (se enunta care este mesajul textului). Aceasta legatura este sustinuta de urmatoarea secventa: “…..” (se da un citat din text, care ilustreaza legatura dintre mesaj si tema).

O prima idee care construieste mesajul textului vizeaza…… (mentionezi ideea, detaliezi, pe baza textului), asa cum se reflecta in urmatorul pasaj: “….” (se da citat).

O a doua idee in sprijinul mesajului textului este evidentiata in ………… (aici se prezinta ideea, pe baza textului), ca in secventa: “….” (se da citat).

Mesajul creatiei descriptive impresioneaza cititorul prin  varietatea limbajului expresiv. Astfel, se remarca…….. (aici se numeste figura de stil), care pune in lumina ….. (se comenteaza/se interpreteaza figura de stil), aspect care se desprinde din: “…..” (se da citat din text).  Totodata, ……. (se numeste figura de stil) suprinde …… (se mentioneaza ce idee transmite): “…..”. (se da citat).

O emotie/un sentiment transmis este de ……. (aici selectam dintre: bucurie, tristete, regret, admiratie, melancolie, nostalgie, contemplare), care se reflecta in faptul ca….. (comentezi o secventa sugestiva). Aceasta idee se regaseste in urmatorul paragraf: “….”. (dam citat).

In concluzie, mesajul creatiei descriptive surprinde ideea de…..(reiei mesajul), cu ajutorul limbajului expresiv si al succesiunii substantiv-adjectiv.

Mesajul textului liric

Mesajul textului liric reprezinta o suma a ideilor, trairilor, emotiilor poetice valorificate cu ajutorul vocii poetice si al limbajului expresiv, prin care autorul isi exprima propria conceptie despre lume si viata intr-o maniera originala.

In opinia mea, poezia ….. (titlul) de…… (numele autorului) este o creatie lirica ce abordeaza tema…… (se selecteaza dintre: natura, trecerea ireversibila a timpului, iubirea). Mesajul creatiei poetice se afla in deplina legatura cu tema, sensibilizand cititorul prin ……( se enunta mesajul textului). Aceasta idee este sustina de secventa: …. (se da un citat in care se evidentiaza legatura dintre mesaj si titlu).

In primul rand, doua elemente componente ale peisajului sunt: ……( se enumera din text). …….(mentionezi primul element component) pune in lumina….(precizezi ce a dorit sa transmita poetul):”….” (se da citat din text). Totodata, …….( al doilea element component) ilustreaza …… (spui ce idee se desprinde), asa cum reiese din: ”……” (se citeaza). Titlul poeziei, element paratextual, sustine mesajul textului prin…… (aici se prezintra ideea sugerata de titlu).

In al doilea rand, mesajul textului impresioneaza cititorul prin varietatea limbajului artistic. Astfel, …… (mentionezi figura de stil, plus citat), transmite ideea conform careia……(se comenteaza): “….”(citat). La randul sau, …. (se ia o alta figura se stil), sustine acceasi idee prin faptul ca……(se comenteaza):”…..” (se da citat).

Implicarea afectiva a vocii poetice este evidentiaza prin prezenta marcilor subiectivitatii lirice, verbe si pronume la persoana I si a II-a …. (selectam din text marci ale subiectivitatii lirice). Vocea poetica surprinde cititorul prin transmiterea emotiei/sentimentului de …. (selectam dintre: bucurie, tristete, regret, nostalgie, admiratie, etc.).

In concluzie, mesajul creatiei lirice exprima….(reiei mesajul), care valorizeaza maiestria artistica creativa poetica.

Mesajul textului epic

Mesajul textului epic reprezinta o suma a ideilor, trairilor, emotiilor autorului valorificate cu ajutorul actiunii si al personajelor, prin care scriitorul isi exprima propria conceptie despre lume si viata intr-o maniera originala.

In opinia mea, opera….. (titlul) de….(nume autor) este o creatie epica ce abordeaza tema…..(se mentioneaza tema). Mesajul textului se afla in deplina legatura cu tema acestuia si sensibilizeaza cititorul prin …..(se mentioneaza mesajul). Aceasta idee se regaseste in urmatoarea secventa:” …” (se da citat).

O prima idee care construieste mesajul textului vizeaza…… (mentionezi ideea, detaliezi, pe baza textului), asa cum se reflecta in urmatorul pasaj: “….” (se da citat).

O a doua idee in sprijinul mesajului textului este evidentiata in ………… (aici se prezinta ideea, pe baza textului), ca in secventa: “….” (se da citat).

In primul rand, doua trasaturi ale personajului….(mentionezi numele personajului) sunt:……( se enumera din text). …….(mentioneazi prima trasatura) pune in lumina….(precizezi ce a dorit sa transmita scriitorul):”….” (se da citat din text). Totodata, …….( a doua trasatura) ilustreaza …… (spui ce idee se desprinde), asa cum reiese din:”……” (se citeaza). Titlul textului, element paratextual, sustine mesajul prin…… (aici se prezinta ideea sugerata de titlu).

Mesajul textului suprinde cititorul prin obiectivitate/subiectivitate, fiind transmis de catre un  narator obiectiv/subiectiv, evidentiat in secventa:”…..” O emotia transmisa este de …. (bucurie, tristete, regret, nostalgie, melancolie, admiratie).

In concluzie, mesajul creatiei epice exprima….(reiei mesajul), care valorizeaza maiestria artistica creativa a autorului.

Model mesaj text dramatic

Textul dramatic cuprinde totalitatea creatiilor literare scrise cu scopul reprezentarii scenice. Textul dramatic transmite un mesaj profund moralizator, prin intermediul personajelor, al conflictului dramatic si al indicatiilor scenice, imbinand astfel mesajul textul cu gesture, mimica si jocul actoricesc.

In opinia mea, fragmentul din…..(mentionezi titlul) de……(numele autorului) contureaza mesajul artistic care evidentiaza …… (mentionezi care este mesajul). Mesajul textului se afla in deplina legatura cu tema, ….(mentionezi tema). Aceasta idee este sustinuta in urmatoarea secventa:”….” (se da un citat)

In primul rand, personajele se prezinta singure, prin intermediul schimbului de replici ce constituie dialogul, ca tipar textual predominant, care se dezvaluie si interactioneaza, punand in miscare evenimentele si rezonand cu mesajul transmis. Ele sunt mentionate la inceputul fiecarei replici, precizand clar numele fiecarui participant la actiune. Astfel, ….(se mentioneaza numele personajului……(se povesteste din text).

Structura textului dramatic, impartita in acte si scene, asigura o transpunere scenica a piesei de teatru menita sa impresioneze publicul prin cee ace prezinta, Astfel, fragmentul extras face parte din actul …., scena…. .

In al doilea rand, mesajul textual este completat si de indicatiile scenice, numite si didascalii, inserate cu scopul de a oferi informatii referitoare la decorul scenic si jocul actorilor, imbunatatind expresivitatea fiecarei replici. (aici se iau si se comenteaza doua indicatii scenice).

In concluzie, se poate sustine ca fragmentul…..(titlul) de ….(numele autorului) reuseste sa transmita un mesaj profund, referitor la….. (reiei mesajul), impresionand publicul si cititorul printr-un conflict dramatic complet, generat intre….. . (numesti personajele intre care se naste conflictul).

Mesaje-texte-liric-epic-dramatic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *