12/06/2024

Oricât de incredibil ar părea, beneficiile psihologice ale LEGO sunt mult mai interesante și mai variate decât ne putem imagina. De fapt, acest simplu set de construcții, precum LEGO Technic sau LEGO Speed Champion, poate chiar să ne exteriorizeze sistemele noastre emoționale și de credințe.

În primul rând, oferă o mare capacitate de dezvoltare a inteligenței emoționale și este ideal pentru coaching-ul de afaceri și psihoterapie. Să vedem cum?

Beneficiile psihologice ale LEGO

LEGO este încă un nume de marcă. Cu toate acestea, acest tip de seturi de construcție sunt foarte frecvente în magazinele de jucării. Pentru adulții pasionați, există seturi mai complicate precum LEGO Technic sau LEGO Speed Champion. Prin urmare, este un instrument foarte accesibil pentru companii și psihologi, care găsesc beneficii excelente.

LEGO ca instrument de lucru

Un aspect important al beneficiilor psihologice ale LEGO este utilizarea sa ca instrument de lucru în lumea coaching-ului de afaceri. Fiind o dinamică bazată pe reprezentarea ideilor, construcția liberă se dovedește a fi foarte eficientă, deoarece generează o mare cantitate de informații.

Mai mult, metoda LEGO Serious Play a fost chiar patentată și se dovedește a fi revoluționară, deoarece oferă mari beneficii în rezolvarea conflictelor, deoarece furnizează o cantitate mare de informații.

Este, de asemenea, utilizat ca un element de coaching sau de formare în domeniul inteligenței emoționale. Fiind o tehnică de exteriorizare, promovează creativitatea și dă frâu liber imaginației, expresiei, capacității de a atinge obiective și chiar proiecției provocărilor. Promovează chiar și empatia!

Să începi să construiești înseamnă să te conectezi la un alt nivel

Construcțiile LEGO creează conexiuni la noi niveluri, chiar si Lego Technic. Prin începerea asamblării pieselor, creativitatea și imaginația, împreună cu munca manuală, pun în mișcare procese mentale care permit observatorului să ajungă la o înțelegere mai profundă a individului.

Astfel, prin construcție, se ating noi niveluri de comunicare. De fapt, ea se realizează cu sine, dar și cu ceilalți. De ce? Pentru că prin transferul tehnicii către o echipă de lucru, familie etc., multe informații devin vizibile.

Seturile LEGO permit fiecărui individ să ofere o mică mostră a modului în care el sau ea percepe lumea. Astfel, diferite tipuri de puncte de vedere sunt aduse în prim-plan, promovând în continuare dialogul și empatia.

Depășirea barierelor inconștiente

Un alt beneficiu al jocurilor de construcție este eliminarea barierelor inconștiente. Acele scuturi care apar aproape involuntar în orice interacțiune socială, dispar încet și cad prin piesele LEGO. Se realizează o legătură mai mare cu propriile cunoștințe, dar și cu cele ale altora. Seturi mai complexe, precum LEGO Technic, LEGO Ideas sau LEGO Speed Champion sunt exemple bune.

Există, de asemenea, o creștere a ingeniozității. Uneori ne simțim incapabili să rezolvăm problemele pentru că nu găsim în noi înșine informațiile necesare. Datorită construcției LEGO, este posibil să găsim aceste informații, să le expunem, să le comandăm și să le validăm. Astfel, cadrul pentru formarea competențelor este extins.

Exprimarea rezumatului

În ceea ce privește inteligența emoțională, construcția oferă un domeniu excelent pentru exprimarea abstractului și sintetizarea complexului. În acest fel, procesele sunt simplificate, în timp ce se obțin informații fantastice pentru a îmbunătăți eficiența acțiunilor.

Prin antrenarea inteligenței emoționale cu o construcție liberă, aceasta se conectează cu cunoștințele implicite care au fost acumulate pe parcursul parcursului de viață al individului. În acest fel, prin completarea scenariilor creative, utilizatorul construiește, observă și proiectează, ia distanță față de creația sa, găsind informații pentru a rezolva conflicte, de exemplu.

De asemenea, puteți opta pentru seturi LEGO pentru adulți, precum LEGO Technic sau LEGO Speed Champion, pentru a scăpa de stres după o zi lungă. Poate fi o modalitate prin care să vă exersați răbdarea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *