20/11/2024

În secolul XXI devine din ce în ce mai pregnant conceptul de parenting sau pe înțelesul tuturor: cum să fii cel mai bun părinte pentru copilul tău. Evident că orice părinte își dorește tot ce e mai bun pentru propriul copil: performanțe școlare, sociabilitate, responsabilitate, să prețuiască valoarea banului, bunele maniere și multe alte aspecte importante.

Dar oare ce se întâmplă atunci când școala nu este suficientă pentru a facilita toate aceste cerințe si pentru a dezvolta intelectul copilului și a-l educa să devină în viitor un adult competent?

Metodele sunt variate iar cea mai simplă și interactivă metodă o constituie jocurile de inteligență.

Jocul reprezintă o unealtă magică în viața fiecărui om, mai ales în viața copilului. Înainte să știe să scrie și să citească, acesta descoperă jocul.

Datoria copilului este să se joace, deoarece jocul este principala activitate prin care acesta poate cunoaște lumea și își poate dezvolta abilitatea de a gândi.

Prin joc, copilul intră în contact cu tot ce îl înconjoară, reușind să fie capabil de a înțelege tot ceea ce trăiește. Jocul îi dezvoltă, astfel, inteligența și capacitatea de observație. Tot prin intermediul jocului, copilul creează foarte mult și astfel dă frâu liber imaginației si nu vorbim aici de jocurile pe calculator sau laptop!

Subiectul jocurilor de inteligență a fost amplu dezbătut de tot felul de psihologi, pedagogi si profesori. Încă de la vârsta de un an al copilului, părinții sunt îndemnați să-i dea acestuia cărți pe care cel mic să le observe, să-i vadă imaginile.

Însăși cărțile de povești pot deveni instrumente utile pentru stimularea imaginației, a memoriei și limbajului. La această vârstă copilul recunoaște cu ușurință animalele și tocmai din acest motiv va fi încântat de jocurile, cuburile și imaginile cu animale. La vârsta de 2 ani, deja copilul este capabil să construiască un puzzle simplu, compus din trei sau patru piese.

Totodată, acesta învață să diferențieze obiectele în funcție de formă și culoare, de aceea este ideal să i se ofere jocuri care îi dezvoltă această abilitate: să așeze cuburile, triunghiurile, cercurile în locurile potrivite. Tot la această vârstă se descoperă plăcerea de a desena și este bine să puneți la dispoziție copilului hârtie pentru a se desfășura liber. La 3 ani, jocurile pentru copii de inteligență precum lego-urile, cuburile devin foarte captivante, dezvoltând gândirea logică a micuților. După pragul de 4 ani, când copilul începe să aibă contact și cu alți copii, în parc sau la grădiniță, el învață jocuri de inteligență cu reguli și sarcini. În acest context, copilul este pus în situația de a rezolva de unul singur diverse probleme. Jocuri de tipul „Piticot” sau „Nu te supăra frate” îi stimulează imaginația, dar și spiritul de competiție!

Atunci când copilul deja devine școlar, lucrurile se schimbă. Școala îl solicită cu o serie de activități destul de obositoare, așa că datoria de părinte vă spune să găsiți cele mai distractive jocuri pentru copii, educative, pe care acesta le poate face în timpul liber. De obicei, la această vârstă sunt recomandate jocurile de societate, mai ales din prisma faptului că acesta va dori să-și petreacă cea mai mare parte a timpului cu prietenii.

Popularul Monopoly este un joc care cu siguranța va acapara atât atenția copilului, cât și atenția părinților, reușind să strângă împreună toată familia într-o seară de weekend.

O altă alternativă, de data aceasta pentru antrenarea gândirii, este jocul de șah. Copilul va învăța să gândească logic, să dezvolte strategii și să-și îmbunătățească memoria.

Iar, pentru a-i antrena spiritul competitiv și memoria, recomandat este clasicul joc Țomapan (țări, orașe, munți, ape, plante, animale, nume proprii). Este incorporarea unei lecții gratuite și distractive de geografie!

Indiferent de vârsta copilului dumneavoastră, jocurile de inteligență sunt adevărate vitamine pentru perspicacitatea lui. Dacă vă acordați timp și sunteți implicat în aceste jocuri împreună cu copilul dumneavoastră, acesta va crește armonios, dezvoltându-și atât competențele cognitive, cât și inteligența emoțională. Jocurile de inteligență sunt o alternativă la educația propriu-zisă, dar nu o poate înlocui, bineînțeles. Recomandarea noastră este să găsiți un echilibru între cele două pentru ca cei mici să deprindă, într-un mod distractiv și antrenant, toate lucrurile frumoase și interesante din jurul său!

3 thoughts on “Jocurile de inteligenta – o noua metoda de educatie practicata acasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *