26/02/2024

În timp ce tot ceea ce ne înconjoară trece la digital, problema cărților electronice versus cărțile tipărite este în continuă dezbatere. Uneori devine dificil să decizi între cărți electronice și cărți tipărite.

Există o mulțime de argumente pro și contra de ambele părți.

Iată principalii factori în favoarea fiecărora.

LIBRĂRIE ONLINE Emag

Motive pentru care cărțile tipărite sunt mai bune:

 1. Simțul hârtiei: pentru unii oameni, acesta este un factor foarte important. Pentru cititorii avizi, o carte reală în mână, mirosul hârtiei, legarea frumoasă și răsfoirea paginilor este o senzație frumoasă care lipsește de la un dispozitiv digital. De asemenea, se simte minunat să ai întotdeauna o carte în apropiere, indiferent dacă ai citit-o sau nu.
 2. Partajarea cărților: poți partaja o carte tipărită cu orice prieten sau coleg, în timp ce cărțile electronice cu plată (din magazinele online, cum ar fi magazinul Kindle) pot fi utilizate cu un singur cont. Aceasta înseamnă că nu poți distribui cărțile electronice cumpărate unui prieten fără a partaja acreditările contului. 
 3. Ilustrații și imagini: cărțile tipărite sunt excelente atunci când vine vorba de afișarea imaginilor și ilustrațiilor. Cărțile electronice nu sunt atât de bune în acest sens. 
 4. Flexibilitate în adnotare: adnotarea unei cărți tipărite este foarte flexibilă, în timp ce într-o carte electronică este foarte limitată. Într-o carte tipărită poți utiliza creioane și pixuri de diferite culori pentru a evidenția, utiliza simboluri, desene etc. Dar această caracteristică este foarte limitată într-o carte electronică în care poți evidenția doar liniile, adăuga pagini de marcaje și câteva note.
 1. Abilitatea de a citi rapid: este mai ușor să trecem rapid printr-o carte reală decât o carte electronică. 
 2. Nu este nevoie de energie electrică: nu trebuie să încarci cărți tipărite. Deoarece nu au nevoie de energie electrică. Le poți transporta oriunde fără grija încărcării.
 3. Mai ieftină decât e-book reader: o carte tipărită este mult mai ieftină decât un e-book reader. Dacă nu citești mult, o carte tipărită va fi mai economică. Dar dacă citești o mulțime de cărți, costul general va fi redus cu un e-book reader.

Motive pentru care cărțile electronice sunt mai bune:

 1. Ușurința de citit: citirea pe un e-book reader este minunată. Majoritatea oferă experiență cu o singură mână. Poți citi în orice unghi și postură. E-book readerele cu lumină încorporată îți permit să citești în întuneric, fără niciun efort ocular.
 2. Acces la mii de cărți: un e-book readereste foarte ușor și poți transporta mii de cărți oriunde, deoarece cartea electronică poartă doar o copie digitală a cărții. 
 1. Eficient din punct de vedere al costurilor: un e-book reader ar putea părea costisitor, dar este o investiție unică.  Prețul cărților electronice este destul de mic față de cel al cărților tipărite. Odată cu aceasta, există mii de cărți electronice gratuite disponibile pe internet pentru descărcare. 
 2. Dicționare încorporate, Wikipedia: Amazon Kindle are dicționare încorporate și funcții Wikipedia. Nu trebuie să porți cu tine un dicționar sau un telefon în timp ce citești. Când nu înțelegi semnificația vreunui cuvânt, atinge-l și definiția va fi afișată instantaneu.

1 thought on “E-book-uri sau cărți clasice? Care este varianta mai bună

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *