14/04/2024

Cărțile de colorat pentru copii au inundat rafturile din întreaga lume, în ultimii ani. De la magazinele alimentare la retailerul dvs. online preferat, aceste fișe (sau carti) de colorat – cu modelele lor de mandale, animale și florale – par a fi peste tot. Dar ce le face atât de populare?

Multe cărți prezintă beneficiile coloratului – un lucru pe care copiii îl știu de mult. Coloratul vă poate ajuta să vă canalizați artistul interior, să vă detensionați și să creați un sentiment de pace. Dar există oare un avantaj al coloratului pentru adulți? Și ce face această distracție creierului nostru, pentru a produce o astfel de plăcere și calm?

Potrivit psihologilor, are totul de-a face cu reorientarea atenției noastre. Coloratul necesită o atenție modestă concentrată în afara conștiinței de sine. Este o activitate simplă care ne scoate din starea de stres, în același mod în care tăierea gazonului, tricotatul sau mersul pe jos pot fi relaxante.

Ei menționează trei motive pentru care o carte sau o fisa de colorat poate fi calmant pentru adulți:

  • Atenția curge de la noi înșine. Un act simplu, cum ar fi coloratul, vă îndepărtează atenția de dvs. (și de acele lucruri care vă stresează!) Și de evenimentul din momentul prezent. În acest fel, seamănă foarte mult cu un exercițiu meditativ.
  • Relaxează creierul. Când gândurile sunt concentrate pe această activitate simplă, creierul tinde să se relaxeze. Nu vă mai deranjează propriile gânduri și aprecieri. Dificultățile vieții se evaporă și atât corpul, cât și creierul dvs. pot găsi acest lucru plin de satisfacții.
  • Miza mică îl face o activitate plăcută. Rezultatul coloratului nu este previzibil sau prescriptiv. Poate fi la fel de îngrijit – sau la fel de dezordonat – după cum doriți, iar acesta este unul dintre avantajele sale relaxante. Coloratul poate fi o activitate meditativă minunată, mai degrabă decât un test solicitant al capacităților noastre.

Coloratul nu relaxează pe toată lumea. Dacă vă place sau nu să colorați depinde foarte mult de experiențele anterioare. Psihologii suspectează că, dacă v-a plăcut să colorați în copilărie, probabil că vă veți bucura de aceasta activitate și ca adult.

Cercetările privind coloratul la adulți în mod specific sunt limitate, deoarece au crescut în popularitate relativ recent. Cu toate acestea, terapia prin artă a fost folosită de mulți ani cu mult succes.

Într-un studiu din 2006, cercetătorii au descoperit că terapia de artă mindfulness pentru femeile cu cancer a contribuit la scăderea semnificativă a simptomelor de suferință fizică și emoțională, în timpul tratamentului lor. Art-terapia a fost, de asemenea, utilă pentru persoanele care se confruntă cu alte condiții, inclusiv depresie, anxietate, dependențe și traume.

Într-un studiu mai recent, cercetătorii au evaluat eficacitatea colorării unui design geometric complex, ca o mandala, asupra reducerii anxietății cu un grup de studenți. Rezultatele au arătat o scădere a nivelurilor de anxietate pentru studenți și au sugerat că practica a creat un fel de stare meditativă, care este benefică pentru reducerea anxietății.

A avea hobby-uri pentru a ajuta la stres nu este nimic nou, indiferent dacă oamenilor le place să joace jocuri video, să gătească sau să construiască modele de avioane sau puzzle-uri.

Totuși, cu starea actuală a vieții cotidiene cu COVID-19 și cu atâtea incertitudini care apar în fiecare zi, coloratul ar putea fi ideal pentru a vă ajuta să vă relaxați și să vă recentrați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *