22/01/2025

Pe lângă faptul că este foarte distractiv, cititul este una dintre cele mai benefice practici pentru creier, deoarece crește capacitatea multora dintre funcțiile sale.

De-a lungul istoriei, cititul cărților a devenit o practică care, pe lângă faptul că este educativă, poate fi foarte benefică pentru sănătatea mintală și bunăstarea generală. Căci, pe lângă toate îmbunătățirile pe care le oferă, pare a fi singurul mediu existent în care se pot trăi alte vieți și în alte lumi decât cea a noastră.

Cu toate acestea, în era digitală în care trăim, este foarte ușor să cădem în tentația de a uita de importanța cărților și de a lăsa deoparte acest obicei, deoarece tehnologia a făcut ca nu numai că avem mai multe informații la îndemână, dar am pierdut și plăcerea de a ne cufunda în lumea lecturii din cauza ritmului rapid al vieții. Totuși, tot tehnologia ne-a adus mai aproape și mai la îndemână cumpăratul de cărți, pentru că, dintr-o librărie online, e mult mai ușor de comandat cărți chiar si de pe emag.ro.

Potrivit unui studiu realizat de Harvard Public Medical School, s-a constatat că “cititul cărților poate adăuga ani la viața ta”. Studiul a cuprins 5.635 de participanți la Health and Retirement Study (cu vârste de peste 50 de ani) și a constatat că persoanele care citeau cărți în mod regulat aveau un risc cu 20% mai mic de a muri în următorii 12 ani, în comparație cu persoanele care nu erau cititoare sau care citeau doar ziare. În plus, s-a constatat că acest lucru poate fi legat de memoria pe termen scurt și pe termen lung, ceea ce o face esențială pentru mentalitatea și longevitatea creierului.

Deoarece credem că este esențial să cunoaștem beneficiile cititului și modul în care acesta ajută creierul să funcționeze mai bine (și să dea randament maxim), am enumerat mai jos câteva dintre beneficii, astfel încât la următoarea carte pe care o cumpărați dintr-o librărie online și o citiți să puteți profita de bogățiile sale.

Cum aduce cititul beneficii pentru sănătatea mintală?

Îmbunătățește capacitatea de atenție

În primul rând, este important de reținut că cititul este o modalitate excelentă de a ne îmbunătăți capacitatea de concentrare și de atenție, întrucât pentru a urmări o poveste sau un text este necesar să fim atenți la ceea ce citim. În plus, întrucât creierul nu este un mușchi, acesta beneficiază totuși de exerciții fizice și este relevant, prin urmare, să facem mintea mai rezistentă la distrageri și să ne angajăm într-o atenție mai selectivă.

Înțelegere și analiză sporită

Cititul are, de asemenea, un impact pozitiv asupra abilităților noastre de înțelegere și de analiză, deoarece atunci când citim, mintea noastră trece printr-un proces de analiză a informațiilor complexe. De asemenea, deoarece ne expunem mintea la o varietate de stiluri și forme de scriere, acest lucru ajută la îmbunătățirea vocabularului, a abilităților de înțelegere și a gândirii critice.

Îmbunătățirea bunăstării emoționale

Cititul are, de asemenea, un impact pozitiv asupra bunăstării noastre emoționale, deoarece mințile noastre sunt forțate să proceseze și să înțeleagă emoții complexe, sporindu-ne capacitatea de empatie și de înțelegere emoțională. În plus, prin citirea unei varietăți de texte, ne expunem și mintea la o varietate de emoții și, adesea, provocarea constă în a ști cum să le gestionăm.

Cercetătorii de la The New School din New York au găsit dovezi că ficțiunea literară “îmbunătățește capacitatea cititorului de a înțelege ce gândesc și ce simt ceilalți”. Un alt studiu ‘a stabilit o legătură puternică între cititul de cărți de ficțiune și o performanță mai bună la testele de empatie și înțelegere socială utilizate pe scară largă’. Tuturor ne este mai bine atunci când înțelegem ceea ce trăiesc ceilalți.

Reduce stresul

S-a constatat că cititul poate relaxa corpul, reduce ritmul cardiac și ameliorează tensiunea din mușchi, printre altele. Într-un studiu realizat în 2009 de Universitatea din Sussex, s-a constatat că cititul poate reduce stresul cu până la 68%. De asemenea, se crede că funcționează mai bine și mai rapid decât alte metode de relaxare, cum ar fi ascultarea de muzică sau consumul unei cești de ceai fierbinte.

Cititul schimbă structura creierului

Potrivit Open Education Database (OEDb), în cadrul unui program de șase luni de lectură zilnică la Carnegie Mellon, oamenii de știință au descoperit că volumul materiei albe din zona lingvistică a creierului a crescut efectiv. Mai mult, ei au arătat că structura creierului poate fi îmbunătățită prin acest antrenament (al cititului), ceea ce face cu atât mai important faptul că, așa cum ne antrenăm corpul pentru a fi sănătos din punct de vedere fizic și mental, tot așa ar trebui să ne antrenăm și creierul.

Pe scurt, cititul este o activitate esențială pentru dezvoltarea personală și intelectuală, datorită multiplelor sale beneficii care contribuie la îmbunătățirea concentrării, atenției, memoriei, înțelegerii și analizei, precum și a bunăstării noastre emoționale. Așadar, e timpul să ne îndreptăm spre o librărie online preferată și să ne comandăm următoarea serie de cărți pentru citit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *