Într-o perioadă în care jocurile video și televizorul acaparează majoritatea atenției copiilor, Lego se menține și se află încă printre cele mai bine vândute jucării din lume.
Dar știai că Lego este o sursă de dezvoltare cognitivă și creativă la copii? Asta vom vedea prin intermediul acestui articol.
Cine a inventat Lego?
Grupul Lego – care înseamnă literalmente „distracție” în daneză – a fost fondat în 1932 de un tâmplar danez pe nume Ole Krinstensen. Specializată inițial în fabricarea de jucării din lemn, marca s-a bucurat de un succes mondial începând cu 1952, odată cu crearea celebrei sale cărămizi din plastic. După o creștere inegală de-a lungul secolului XX, producătorul danez s-a impus ca lider în industria jucăriilor începând cu anul 2000.
La ce vârstă ar trebui să înceapă copilul tău să se joace cu Lego?
Conform standardelor europene și așa cum este indicat pe fiecare dintre cutii, Lego tradițional este destinat copiilor cu vârsta de peste 4 ani.
Cu toate acestea, dacă copilul tău are abilități motorii adecvate și a încetat să mai pună jucăriile în gură, nimic nu te împiedică să îl lași să se joace cu Lego înainte de această vârstă. Se recomandă în continuare să eviți să le dai Lego bebelușilor – în special Lego-urile moderne, precum Lego Mario,Lego Classic sau Lego Minecraft, care pot conține magneți și piese mici care sunt ușor de înghițit.
Pentru bebeluși, producătorul danez a creat jucării special pentru copiii de 1-4 ani. Colecția Lego Duplo are piese mult mai mari, ușor de manevrat.
Beneficiile Lego la copii
1. Lego încurajează socializara și spiritul de echipă
Fie la școală, fie la ludotecă, atelierul de construcție Lego este întotdeauna un mare succes. Jocul cu Lego în grup îi încurajează pe copii să comunice și să socializeze. Lucrând împreună pentru a finaliza un proiect, copiii vor învăța să își împartă sarcinile și să lucreze în echipă. Distrându-se împreună, copiii își vor dezvolta, de asemenea, limbajul, abilitățile sociale și vor învăța despre viața socială.
2. Lego îmbunătățește coordonarea
Pentru copiii mici, joaca cu Lego necesită multă atenție la detalii. Manipularea și asamblarea blocurilor de această dimensiune necesită abilități deosebite la nivelul degetelor și o coordonare generală foarte bună. Cu ajutorul practicii, copiii își dezvoltă mușchii mâinilor și dobândesc un control mai bun al degetelor.
3. Lego dezvoltă mintea logică
Baza construcției este rezolvarea problemelor: cum pui piesele laolaltă pentru ca ideea ta să funcționeze? Așadar, jucându-se cu Lego, copilul se va confrunta, fără să-și dea seama, cu o mulțime de concepte matematice: învățarea formelor și dimensiunilor, urmărirea unui model, recunoașterea cantităților, aplicarea simetriei, rezolvarea unei probleme… și, astfel, își va dezvolta mintea logică.
4. Lego stimulează creativitatea
A te juca cu Lego înseamnă, înainte de toate, să îți lași imaginația să zburde. Cu aceleași piese, este posibil să construiești atât o casă, cât și un avion. Copilul va trebui să se gândească la ceea ce vrea să construiască și va trebui să elaboreze o strategie, înainte de a-și transforma ideile în realitate. În plus, piesele Lego au peste 180 de culori diferite, ceea ce îl va împinge pe copil să învețe culorile, să se joace cu nuanțele și să lucreze la gândirea sa critică.
5. Lego învață perseverența, răbdarea și concentrarea
În timpul procesului de creație, copilul se va confrunta, la un moment dat, cu sentimentul de frustrare: lipsește o piesă, nu se potrivește, și-a inversat construcția fără să vrea. Astfel, joaca cu Lego va contribui la insuflarea unor calități importante copilului: răbdarea și perseverența și îl va încuraja să își dezvolte capacitatea de concentrare.