15/07/2024

Au fost publicate subiectele de la limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale 2021.

Subiectele au avut un grad de dificultate mediu si s-au bazat pe tipologia testelor de antrenament, publicate de catre Ministerul Educatiei.

VEDETI MAI JOS rezolvarea detaliata a subiectelor.

SUBIECTE LIMBA ROMANA E.N. 2021

Elevii de clasa a opta au avut de parcurs două texte la prima vedere – „Pantera neagră” de Sorin Titel și un articol de pe site-ul Dilema Veche semnat de Stela Giurgeanu, „Falsa generozitate”

La unul dintre exerciții, punctul 8 de la Subiectul 1, elevii au avut de scris un text argumentativ pe tema „Crezi că ar trebui să își urmezi visul în orice condiții?”, în 50-90 cuvinte.

La punctul 9 de la Subiectul 1, li s-a cerut să asocieze fragmentul din „Pantera neagră” de Sorin Titel cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, în 50-100 de cuvinte.

La ultimul subiect, compunerea de minim 150 de cuvinte, elevii au avut de realizat un text narativ.

Cerința de la ultimul subiect, subiectul al II-lea:

  • ”Imaginează-ți că ai participat la un joc alături de colegii tăi, în curtea școlii. Scrie un text narativ, de cel puțin 150 de cuvinte, în care să prezinți o situație neprevăzută din timpul jocului, inserând o secvenț descriptivă și una dialogată.”

REZOLVAREA SUBIECTELOR (fara compunerea libera):

I. A)

  1. 2 cuvinte care arata timpul in care se desfasoara actiunea din textul 1 sunt: duminica, vara
  2. b) a doua repriza a meciului
  3. b) 1 m 64 cm
  4. a) fetita crede ca va fi certata de bunica
  • Stadionul se afla la marginea orasului: ADEVARAT
  • Romica a suferit un accident in timpul meciului anterior: ADEVARAT
  • In meciul in desfasurare, Gicoane a purtat celebrul sau tricou negru: FALS
  • Familia isi indeamna copilul sa fie generos: ADEVARAT
  • In clasa a IV-a fetia ii face cadou prietenei sale papusa cea mai frumoasa: FALS
  • Falsa generozitate inseamna sa le oferi altora ceea ce tie nu iti mai trebuie: ADEVARAT

6. Tiparul textual al acestui fragment este cel dialogat (sau: este dialogal)

a) Tiparul textual al acestui fragment este cel dialogat (sau: este dialogal)

b) Tiparul textual al acestui fragment este cel descriptiv

7. O legatura care se poate stabili, la nivelul continutului, intre fragmentul din “Pantera neagra” de Sorin Titel si fragmentul extras din “Falsa generozitate” de Stela Giurgeanu, este generozitatea, prietenia. In textul lui Sorin Titel este vorba despre prietenia dintre doi colegi, Gicoane si Romica. Gicoane il roaga pe Romica sa il astepte aproape de intrare, deoarece urma sa revina dupa el. Dupa cateva minute, Gicoane se intoarce dupa Romica, vor intra impreuna pe poarta arenei, asa cum au facut si in urma cu un an, in timp ce Romica il va percepe pe Gicoane drept prietenul sau. Dupa momente bune de asteptare, Gicoane revine la prietenul sau, in schimb, Romica a trait, in tot acest timp, cu falsa impresie ca Gicoane l-a uitat. In cel de-al doilea text, fata primeste o lectie de viata despre ceea ce inseamna prietenia si generozitatea, din partea bunicii sale. Dorind sa ii ofere prietenei sale o cruciulita, fata a trait cu impresia ca bunica sa o va certa pentru fapta sa. In schimb, bunica i-a spus ce este oferit cu inima buna, nu este niciodata instrainat. Asadar, generozitatea este ceea ce fata impartea in copilarie.

8. Consider ca este important sa iti urmezi visul in orice conditii, deoarece vei avea numai de castigat, indiferent de conjunctura. Asa cum reiese din fragmentul citat, ajutorul acordat de catre prietenul tau cel mai bun poate reprezenta o trambulina de lansare catre indeplinirea visului. Visul lui Gicoane era sa joace inca din prima repriza, de aceea era suparat atunci cand altcineva ii lua locul in poarta, intrucat emana si o stare de neincredere la gandul ca este prea mic de inaltime. In final, Gicoane si-a dus visul la indeplinire. * TOTAL: 89 cuvinte

9. As asocia fragmentul din “Pantera neagra” de Sorin Titel cu “Hotul de carti” de Markus Zusak. O asemanarea intre cele doua texte ar fi prietenia sincera intre doi copii de varste apropiate. Textul lui Sorin Titel propune prietenia dintre Romica si Gicoane, doi baieti care nu se abandoneaza in momente dificile. In “Hotul de carti” este vorba despre prietenia dintre Liesel si Rudy, intrucat amandoi erau colegi in aceeasi clasa si ambii au fost atrasi de experienta razboiului si de masurile dure impuse de catre nemilosul Hitler. O deosebire intre cele doua texte este reprezentata de tema razboiului. * TOTAL: 98 cuvinte

I B)

  1. c) “trageau”, “scanteia”
  2. d) “portita”,”fetitei”
  3. Adeseori ma gandeam ca, daca tot sunt ei atat de generosi, de ce nu-si dau lucrurile lor amicilor mei

Glasul – substantiv comun in nominativ;

lui Gicoane – substantiv propriu in genetiv

Romica– substantiv propriu in vocativ

5. Am cantarit mult timp decizia, insa am luat cea mai buna hotarare pentru mine – raport de coordonare adversativa

Exemplul 2: Am cantarit foarte mult timp decizia pe care urma sa o iau – raport de subordonare prin pronumele relativ “care” precedat de prepozitia simpla “pe”

Exemplul 2: Am cantarit foarte mult timp decizia si am luat cea mai buna hotarare pentru mine – raport de subordonare copulativa

6. Casa acestuia este construita din materiale superioare – atribut pronominal genitival

Nu vad stadionul! – complement direct

7. Sa stii ca acesti doi arbitri n-au gresit. Traiectoria mingii care a creat probleme a fost neobisnuita. Fiecare dintre sustinatorii nostri de azi vor participa, sper, la gala.

Subiecte: sursa – Observatorul Prahovean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *