21/11/2024

Copiilor le plac dulciurile. Asta o știe toată lumea. Gândește-te la toate acele culori strălucitoare și forme distractive. Fără a mai menționa toate ambalajele care atrag cu desenele lor preferate. Sau cu jucăriile care vin adesea împreună cu dulciurile. Nu e un secret că dulciurile sunt gândite pentru a stârni pofta celor mici.

Dar știm cu toții că prea multe dulciuri nu sunt bune. Zahărul în exces este o bombă pentru sănătate, cu atât mai mult la copii. Cum împăcăm însă nevoia și pofta de dulciuri a celor mici cu moderația? Se poate… 

desprecopii.com

Oferite în cantități rezonabile, dulciurile sunt chiar benefice pentru cei mici. Energia pentru joacă, pentru concentrare și învățare o furnizează zaharurile. Dar ce e prea mult strică, după cum bine știm. O variantă este să alternezi dulciurile din comerț cu bucăți de fructe – proaspete sau uscate. Acestea sunt foarte sățioase, au tot felul de substanțe sănătoase și au mult mai puține calorii decât prăjiturile, ciocolatele sau napolitanele din comerț.

Nu e cazul să cădem în cealaltă extremă, a paranoiei. Este contraproductiv. Să interzici complet dulciurile nu faci decât să le faci și mai atractive pentru cei mici. Păstrează un control sănătos și un dozaj potrivit: oferă-i celui mic dulciuri din când în când, în cantități mici. 

Cantitatea este factorul cel mai important.

Pungile de biscuiți sau ambalejele de ciocolată din comerț sunt mult prea mari pentru copii. O pungă de ursuleți gumați are 85 de calorii, iar o pungă de biscuiți cu cremă ajunge la 220 de calorii. Adică aproape jumătate din necesarul caloric zilnic al unui copil.  

Nu uita de importanța micului dejun!

Dacă cel mic ia un mic dejun consistent, dulciurile vor fi mai puțin tentante pe durata zilei.  Un alt risc pentru copiii care mănâncă multe dulciuri, dincolo de obezitate, ține de dințișori. Cariile, da. Despre ele e vorba!

Dacă copiii nu se spală corect pe dinți, dulciurile pot produce placă dentară, iar placa dentară duce la carii. Unii acizi din dulciuri afectează chiar și smalțul dinților. E important ca cei mici să deprindă devreme obiceiul spălării pe dinți după fiecare masă, mai ales dacă au consumat inainte dulciuri. 

Dulciurile făcute din făină integrală sunt mai sănătoase pentru cei mici decât cele din făină de grâu. Dacă faci prăjituri sau alt tip de dulciuri în casă, încearcă să folosești făină integrală. Are mai mulți nutrienți, deci este mai sățioasă, astfel că cei mici vor consuma dulciuri în cantități mai mici. 

9vremparinti.ro

Alimentele preparate cu făină integrală au și mai multă fibră, care este foarte sănătoasă. Fibra este un carbohidrat prezent în vegetale. Nu o putem digera, dar este esențială pentru un tranzit intestinal sănătos. În plus, împiedică absorbția de grăsimi, colesterol și zahăr și provoacă senzația de sațietate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *